Danske nummerplader har forandret sig siden begyndelsen

29 maj 2021
Anders Lundtang Hansen

På et tidspunkt for lang tid siden, hvor de færreste ejede en bil, så havde man ikke nummerplader på dem.

Så kom der pludselig mange til, og man kendte ikke alle, der ejede biler, så man havde brug for at kende forskel på dem, hvis flere havde købt samme type af bil, og man ikke lige kunne se, hvem der sad bag rattet på en bestemt bil.

Desuden kunne disse biler jo efterhånden køre fra politiet, som de blev bedre til at køre hurtigere med udviklingen af teknologien.

Derfor blev der simpelthen behov for at have mulighed for at kunne skelne alle disse køretøjer, der invaderede vejenem, fra hinanden.

Løsningen blev at give hver bil sin unikke nummerplade, og den metode er også blevet kopieret over det meste af verden, hvor man har hver sine regler til, hvordan disse nummerplader skulle se ud.

Vi skal se nærmere på, hvordan den slags nummerplader har forandret sig i vores lille land.

Danske nummerplader er ikke, hvad de har været

Hvis man tænker på gamle biler på billeder og i film fra Danmark, eller man bare ser en veteranbil, så vil man kunne se tydelig forskel på de nummerplader, som den slags biler har, og hvad nyere og moderne biler har.

Dog skal den slags ældre biler, der stadig kører rundt, være godkendt til at køre med veteranplader, da det ikke er den slags plader, som biler ellers kører med – men det ser bare pænere ud med de tidsvarende plader til gamle biler.

Ældre danske nummerplader kunne være sorte i det, og så var de også lidt kortere i bredden end dem, som vi bruger i dag.

De havde også andre skrift- og taltyper, end hvad man bruger nu om dage.

Nu er nummerpladen hvid og relativt stor, nogle gange kan de have en side med et lille “DK” på, så man kan se, at bilen er fra Danmark eller i hvert fald registreret hertil.