Når der åbenbarer sig gamle plakater!

26 november 2020
Anders Lundtang Hansen

Når man tænker på arkæologi, så er det ofte noget med at grave i moser efter gamle artefakter, som er utallige år gamle – eller man har set film eller dokumentarer, hvor man tager til fjerne lande for at finde nogle spændende sager, der kan ændre vores verdens- eller historieopfattelse!

Men der er også den lokale form for arkæologi, hvor man mere eller mindre tilfældigt falder over nogle ting, som man troede, var tabt for eftertiden, eller man ikke lige havde indset, hvor vigtige det var for forståelsen af os.

Det er på loppemarkedet, kræmmermarkeder og så videre, at man finder den slags. Men de små opdagelser kan også ske i ens hjem, hvor de er lige ved siden af en, uden man lige havde tænkt over det.

Og det behøver ikke være på loftet, i skuret, garagen eller lignende, men vitterligt lige bag ens væg.

Så fandt man lige en sjælden plakat!

Det her vil nok ikke gælde, hvis man har et nyere hus, man bor i, eller ved, det ikke har eksisteret så længe eller er blevet renoveret.

Men hvis man tager en ældre bolig, så var der mange metoder rent håndværksmæssigt, som man ikke ville benytte i dag, eller som de tidligere beboere bare lige benyttede sig af, fordi det lå ligetil.

For eksempel dækkede man gamle vægge til med tapet eller andet laminat og proppede ting i væggene, der både kunne holde på varmen, men hvor man også lige hurtigt skulle finde en løsning, der måske ikke var af de almindeligt anvendelige materialer.

Derfor kan man blandt andet finde gamle aviser gemt inde i hule vægge, men hvis man fjerner tapet eller andet, så kan man måske også finde gamle plakater!

De er måske ikke til at bevare, men tag nogle billeder af dem, for de kan være sjældne eller bruges til lokalhistoriske opslag.

Måske kan man endda få en lokalkendt eller historier ud for at se nærmere på, hvad man har fundet.